Noll tolerans Med el får det inte bli fel

Med el får det inte bli fel

Är du lite av en hemmapulare som gärna fixar saker på egen hand? Byter du elkontakter, sätter upp belysning på altanen eller skapar vackra konstverk med ljus och träd på vintern? Då får du nog börja tänka om lite. Det är nolltolerans mot elinstallationer utförda av lekmän! 

Alla som ska göra något med elektricitet, det gäller även att byta en propp, måste ha kunskap om det de gör - annars är det olagligt. 

Man får göra vissa saker på egen hand. Som det där med proppbyte till exempel. Man får även byta kontakter på elektrisk apparatur, göra skarvsladdar och till och med byta eluttag i väggen så länge man inte byter från ojordat till jordat. Men man måste veta vad man gör om man ska göra det själv. Annars kan det bli fel. 

Konsekvenser av olagliga elinstallationer

Att utföra eljobb utan att veta vad man gör är en olaglig elinstallation. Att utföra elarbeten som montering av ytterbelysning, nedgrävning av kabel, byte från ojordat till jordat och en hel del annat kräver dessutom rätt utbildning och behörighet. 

Om man ändå gör det själv så kan man bli dömd till böter eller till och med åka i fängelse. Vill det sig riktigt illa kan någon dö på grund av en felaktig elinstallation! Vidare så kan det dessutom innebära att man står utan försäkring om det skulle börja brinna. För dig som bor i Jämtland finns elektriker i Åre du kan fråga om råd, för det får INTE bli fel med el!

9 Jan 2022