Noll tolerans Att få vatten i brunnen

Att få vatten i brunnen

Ute vid vår sommarstuga så finns det en brunn. Den har funnits i många år och när vi köpte stugan så visste vi inte om den fungerade eller inte. De som ägde stugan innan oss brukade ta med sig eget vatten från stan och sedan hämta från en närliggande bensinmack eller från grannar när de behövde mer. Men vi tyckte att finns det en egen brunn så måste vi såklart se efter om den är andvändbar eller inte. Så vi tog dit en kille från Vatten & Borrteknik i Småland AB som kollade brunnen och som tog några prover för att se så att det var tjänligt vatten, det vill säga drickbart vatten. Och det var det! :)

Brunnsborrning

Det enda han tyckte vi skulle göra var att så småningom borra lite djupare i brunnen då den inte är så djup. Vattnet kan komma att ta slut om vi ska vara en längre period i stugan, vilket vi såklart hade tänkt oss. Så då hamnar vi i lite huvudbry med vem man ska anlita för detta. Det kan ju kosta en hel del att få en brunnsborrning utförd. Har läst att det kan kosta runt 35000 kr för en helt ny brunn men med en redan befintlig borde det inte bli så dyrt. Men det beror ju på hur långt ner de måste borra.

Eller kanske tryckning?

Läste även att om man redan har en befintlig brunn men har dåligt tillflöde av vatten så kan man få hjälp med något som de kallar tryckning. Det innebär istället att man öppnar upp befintliga sprickor i berget/marken och på så sätt ökar tillflödet av vatten. I vilket fall som helst så måste vi välja en firma som får komma hit och göra en utvärdering och ge oss ett prisförslag. Det måste ju kännas värt det också.

Säg att vi kommer att spendera vår sommarsemester här och dessutom de flesta helger under vår och sommaren. Och vi är fyra i familjen och vi kommer med all säkerhet att ”våldgästas” av både far- och morföräldrar och vänner! Haha! Så frågan är ju då om vattnet som redan finns i brunnen kan räcka till alla oss? Eller om vi är beredda att lägga ner pengar på att fixa iordning brunnen? Eller om vi orkar fara iväg och hämta vatten om brunnen sinar? Jag får återkomma med hur det löste sig framöver. Först måste vi ju testa hur fort vattnet försvinner när bara vi fyra i familjen är där. :D

27 Mar 2014